Huvudvärk, höftledsartros och axel-impingement

Huvudvärk

Orsaken till huvudvärk, höftledsartros och axel-impingement är ofta förändrad kroppshållning. Smärtan kan avta eller helt försvinna genom träning i Spiral Stabilisering som återställer din kroppshållning.

Huvudvärk är en vanlig följd av för mycket aktivitet i muskulaturen i nackrosetten och i halsryggen. Detta är en logisk konsekvens av en stillasittande vardag med t.ex. datorarbete eller mycket bilkörning. Det orsakar för mycket belastning i våra vertikala muskelkedjor. Spänningen förstärks även med idrotter som t.ex. simning, cykling och vissa övningar på gymmet.

För att få huvudvärk som orsakas av spänning att försvinna måste vi återta förmågan att stabilisera bål, bäcken, skuldror och halsrygg. Det gör vi genom att aktivera våra spirala muskelkedjor. Träning i Spiral Stabilisering gör att vi hämmar aktiviteten i de överspända musklerna i halsryggen så att de kan sträckas ut. Det möjliggör viktig rotationsförmåga i halsryggen som behövs när vi går.

Höftledsartros och knäledsproblem

Bristande Spiral Stabilisering är en faktor som starkt bidrar till utveckling av höftledsartros. Bristande spiral stabilisering leder till försvagning av sätesmusklerna och förkortning av höftböjarmusklerna. En hållning som är lätt framåtlutad med huvudet i en position framför lodlinjen och framåtdrivna axlar leder till försvagning av bukmuskler och ökad aktivitet i de vertikala muskelkedjorna. Detta skapar ett ökat tryck på och minskad rörelseförmåga i höftleden som med tiden ger ett ökat slitage.

Med träning i spiral stabilisering kan aktiviteten i de spirala muskelkedjorna återskapas och en funktionell hållning och bättre gångförmåga blir resultatet, varvid höftleden avlastas och stabiliseras vid gång. Spiral Stabilisering kan med fördel användas inför och efter operation vid höftledsartros.

Även tryck på knälederna avlastas genom aktivering av de spirala muskelkedjorna och därmed hämning av de vertikala muskelkedjorna.

Axel – impingement

Axel-impingement, eller inklämningssyndrom i axelleden, kan uppstå som en följd av t.ex. trauma som fall eller slag, eller av obalans i musklerna runt axeln. Smärtan uppstår på grund av begränsat utrymme mellan skulderblads- utskottet och ledbandet på ovansidan, samt överarmsbenet på undersidan.

Vid axel-impingement har hållningen stor betydelse. Att hålla övre delen av ryggen ordentligt rak och att dra ihop skuderbladen ökar utrymmet för senorna under skulderbladets utskott och kan därmed minska inklämningen. Träning i Spiral Stabilisering är ett effektivt sätt att förbättra sin hållning. Träningen innehåller också flera övningar som specifikt tränar musklerna för att dra ihop skulderbladen, och som främjar rörligheten runt axelleden.