Fötter & barfotaskor

Titta gärna in i min webbutik med barfotaskor – optistashop.com.

Barfotaskor – varför?

Har du reflekterat över hur dina fötter har det i de skor du erbjuder dem?

För att fötterna ska kunna arbeta och fungera behöver de en arbetsmiljö som möjliggör det. Den arbetsmiljön heter barfota, eller barfotaskor.

Mycket få människor skulle finna sig i att ha det på jobbet så som de flesta av våra fötter har det i sina skor. Fötterna ska bära oss genom hela livet, och ändå gör vi vårt bästa för att klämma ihop dem både på bredden och längden och höjden och därmed hindra dem från att göra sitt jobb. Ju längre upp i åldern vi kommer, desto mer deformerade fötter får vi.

Skor

Vi föds med den idealiska foten. Den är stark och stabil i konstruktionen och fjädrar när vi rör oss. Stortåns utåtförare är en muskel med stor betydelse, eftersom den formar hela den inre fotranden och ansvarar för en stor del av hålfoten. Den utgör en rak linje vid insidan av foten, från hälen och ända fram till stortåns spets. Dess viktiga uppgift är att hålla stortån i rätt riktning så att den kan säkra vår balans, ge oss ett avstamp i varje steg och förhindra vår fot att sjunka ihop. (Prova att dra ut din stortå åt sidan när du står på foten, kanske får du hjälpa till med handen pga att muskeln inte är tränad för detta.)

Tårna är separerade och spretar likt en solfjäder med mellanrum mellan alla tår. Musklerna som styr tårna är viktiga för det främre och tvärgående fotvalvet, som går från sida till sida av vår främre trampdyna.

Fotvalvens uppgift är att fungera som fjädring och stötdämpning, men också att skydda de muskler, nerver och blodkärl som finns i foten. Om fotvalven sjunker ihop kan både nerver och blodkärl komma i kläm.

När vi ger fötterna förutsättningar att använda alla sina muskler på sitt naturliga vis har vi fötter som är väl formade och stötdämpande, har god stabilitet och rörlighet, saknar förhårdnader, är varma och inte minst – de är smärtfria.

De flesta moderna skor trycker ihop tårna och lutar framåt. Olika sulor och inlägg kan effektivt fylla ut varje hålrum under foten, vilket kan kännas skönt och avlastande. Obönhörligen kommer dock dessa förutsättningar att sakta men säkert bidra till att sätta fotens muskler ur spel.

Följden blir nedsjunkna fotvalv och fel riktning på stortån med en lång rad symptom: hallux valgus, plantar-fasciit, hammartå, mortons tå, liktornar, nageltrång och kalla fötter.

Vill du läsa mer om fötter rekommenderar jag varmt ”Moderna skor – plågade fötter” av Helle Gotved, Anarchos förlag.

Fötter och Spiral Stabilisering

Både våra vertikala och våra spirala muskelkedjor sträcker sig hela vägen från nackrosetten och ända ner i foten.

För mycket vertikal belastning påverkar fotens muskulatur så att såväl plantar-fasciit som hallux valgus kan uppkomma (se ”Hälsporre och Hallux Valgus”). När vi tränar spiral stabilisering minskar spänningen i de vertikala muskelkedjorna, som går ända ner i foten. Samtidigt stärks de muskler som påverkar foten som ingår i de spirala kedjorna.

De är bl a främre skenbensmuskeln (m. Tibialis anterior) vars uppgift är att vinkla foten uppåt och vrida foten så att vi kan hålla fotsulorna mot varandra, och stortåns utåtförare (m. Abductor hallucis). Den utgör det längsgående fotvalvet, hålfoten. Genom träning i spiral stabilisering kan fotvalven stärkas så att fötterna kan fjädra vid fotisättningen, får bättre funktion och därmed bli smärtfria.

Hög aktivitet i de vertikala muskelkedjorna gör att fjädringen och elasticiteten i hela kroppen hämmas.

ur-boken-sid-46-47

Skor

En bra sko är en sko som du inte märker att du har på dig, som inte stör dig. Det är en sko som inte begränsar, klämmer, stramar, pressar ihop, trycker, hindrar eller styr din fots naturliga rörelser.

Skon ska vara i en helt rak linje vid fotens insida, från hälen ända fram till stortåspetsen. Den ska var generöst bred framme över tårna så att de kan spreta ordentligt. Den ska vara platt undertill, inte luta åt något håll, och inte ha några förhöjningar i hålfoten eller någon annanstans. Skon ska inte störa din fot utan göra det möjligt för den att fritt kunna använda alla sina muskler.

Sulan ska skydda mot väta, kyla och vassa konturer, men ändå vara så tunn att du kan känna underlagets struktur och beskaffenhet. Skon ska skydda dig mot klimatet, men tillåta din fot att fungera som om den vore barfota. Skor som är konstruerade på detta sätt brukar kallas ”barfotaskor”.

Strumpor kan också inskränka fotens frihet.

Barfotaskor och Spiral Stabilisering

Under fotsulorna sitter massor av sensorer. De har till uppgift att ta reda på förhållandena om underlaget vi just nu befinner oss på, och sända information om detta till hjärnan. Hjärnans uppgift i sin tur är att sända rätt signaler till de rätta musklerna så att de aktiveras för att klara att hålla kroppen upprätt i relation till rådande förhållanden.

När vi sätter fötterna i skor med tjocka sulor, och som dessutom kanske är ”anatomiskt utformade” med upphöjning i hålfoten och lite framåtlutning, slår vi effektivt ut fotsulornas möjlighet att göra sitt jobb. Med sådana skor kan vi också gå med långa kliv utan att det känns obekvämt. Prova att gå barfota med långa kliv i högt tempo och känn hur det känns…

Om inte den barfota foten klarar den belastning det innebär att gå med långa kliv, är det sannolikt så att ingen annan struktur i kroppen heller är konstruerad för att klara av det. Genom att med tjocka sulor blockera fötternas möjlighet att förmedla rätt information om underlaget till hjärnan, blir det möjligt för oss att utsätta även resten av kroppen för en belastning som den inte är designad för. Att gå med långa kliv medför att gången blir framåtlutad, höftböjarmuskulaturen förkortas och därmed belastas de vertikala muskelkedjorna. Detta bidrar till att ytterligare hämma funktionen i våra spirala muskelkedjor.

Kroppen är konstruerad för att röra sig i sin lodlinje, och utan tjocka sulor underlättar du för din kropp att göra just det. Genom att träna spiral stabiliseirng kan du återskapa god förmåga att röra dig på det sätt kroppen är konstruerad för. Genom att använda barfotaskor möjliggör du för din kropp att röra sig på det sätt den är designad för, nämligen med spiral stabilisering.

När du går och springer med spiral stabilisering hämmas aktiviteten i de vertikala muskelkedjorna. De avlastas därmed vilket gör att trycket på kotor och leder minskar. Rörelseapparaten fungerar bättre och olika symptom från den avklingar.

När det gäller s.k. barfotaskor nämns dessa ofta i sammanhang med löpning. Det är klart att det är den typen av skor som är optimala att springa i, eftersom löpning i sådana skor gör att du tvingas springa på ett annat sätt än med traditionella löparskor, nämligen med större inslag av spiral stabilisering.

Det tar dock tid att vänja kroppen vid detta. Räkna med flera månader av långsam tillvänjning, börja med högst 500 meter. Vadmusklerna är ofta förkortade och framförallt helt otränade att användas på detta sätt. Förkortad och stram höftböjarmuskulatur begränsar också möjligheten att nå en optimal löpstil.

Bästa sättet att återanpassa kroppen till denna lodräta position är att tillbringa så mycket som möjligt av sin tid barfota, eller när klimatet eller andra omständigheter så kräver, i barfotaskor. Du tvingas då att korta ner dina steg, och att sänka tempot. Vadmusklerna får möjlighet att vara mer utsträckta.

Att behålla lodlinjen blir nu så mycket enklare, och hjärnan kan få rätt information och därmed stabilisera kroppen på ett för rörelseapparaten bättre sätt. Om du har ett stillasittande jobb som är möjligt att utföra i stående position har du mycket att vinna på att stå upp (gärna barfota) så mycket som möjligt av din tid istället.

I min butik – Optista i Höör – finns flera märken med barfotaskor för sport och för vardag. Vivobarefoot, Lems, Joe Nimble, Ahinsa, Merrell, Feelmax, Skinners och Lunasandals. Min butik är den enda butiken i Skåne som har alla dessa märken av barfotaskor. Kika gärna in i min webbutik, www.optistashop.com