Om mig

Varför jag började med Spiral Stabilisering, Funktionsmedicin och Metakommunikation

I drygt 20 års tid har jag drivit en sportbutik som jag avvecklade hösten 2017. Under ca 10 års tid drev jag fram till början av 2000-talet också en träningsanläggning med gruppträning och gym, där jag instruerade i aerobics, styrketräning, Body Pump och spinning. I hela mitt vuxna liv har träning i olika former varit prioriterat.

Mitt intresse för hur kroppen fungerar är stort. Kunskapen som jag fått i de olika instruktörsutbildningarna och genom att instruera och möta människor har gjort mig ännu mer intresserad.

Bodil Sundbärg

Vältränad – Ändå drabbades jag av ischias

Min träning har under flera år bestått av att springa 6 km i skogen två gånger i veckan, göra ett Body Pump-pass i veckan, ett ”plankanpass” i veckan och ett yogapass i veckan.

Sommaren 2015 fick jag svår ischiassmärta i ena höften och benet. Efter att ha konsulterat lite olika kiropraktorer, läkare och sjukgymnaster stod det klart att smärtan kunde härledas till ett diskbråck. Diskbråck tar tid att läka och är inget för en otålig själ som jag. Jag tyckte dessutom att det var konstigt att just jag av alla människor hade drabbats av diskbråck, jag som verkligen hade försökt sköta min kropp enligt konstens alla regler med varierande träning i lagom dos i hela mitt vuxna liv. Jag var också klar över att jag aldrig någonsin mer vill uppleva smärtan av ett diskbråck.

När jag efter några veckor hade fått så pass mycket bukt med smärtan att jag kunde sova större delen av nätterna, flyttades mitt fokus till att undersöka hur jag så snabbt som möjligt skulle kunna återuppta min träning. Jag förstod då att det inte alls var självklart att jag någonsin skulle kunna träna igen. Efter att ha läst och förkastat allt jag fann på internet om träning i samband med diskbråck, hittade jag till slut en hemsida vars innehåll fick mig att tänka att det – lite förenklat – skulle kunna vara min träning som hade bidragit till att jag hade drabbats av diskbråck.

Spiral Stabilisering – Ett fantastiskt verktyg

Här fanns information om en träningsmetod – Spiral Stabilisering – som inte bara underlättar för diskbråcket att läka, den förebygger också att fler diskbråck ska uppstå. Inte nog med det, träningen har varit helt avgörande för läkningen av min axel som jag skadade vid en vurpa på cykeln. Metoden är dessutom ett fantastiskt verktyg för att skapa en bättre löpteknik.

Under de åren jag drev sportbutiken, mötte jag många människor som hade ont i ryggen, i fötterna, i knäna och i höfterna och som av den anledningen kom för att köpa skor och sulor och inlägg.

Nya skor och sulor och inlägg kan ibland dämpa symptomen från en massa olika krämpor som ryggont, hälsporre, hallux valgus, höftledsartros osv, men nu kan jag istället erbjuda folk att få lära sig att verkligen göra någonting åt orsaken till allt detta.

När det stod klart för mig att Homo Sapiens ursprungligen funkar allra bäst barfota, gick det inte längre att stå och prata om stötdämpning och pronationsstöd i en sportbutik. Jag driver nu en liten fysisk butik och en webshop där jag säljer barfotaskor.

Funktionsmedicin – Söker orsaken till symptomen

I slutet av 2019 fick jag kraftig inflammation i fingrarna, så kraftig i båda händerna att jag inte var förmögen att böja mina tummar. Jag läste att det kunde behandlas med antiinflammatorier, kortison och operation, men jag ville veta varför inflammationen hade uppstått. Besök hos två olika läkare gav mig inga svar på det, annat än att ”det hör till åldern”, och så erbjöds jag Voltaren, kortison och operation.

En vän berättade att det finns något som heter Funktionsmedicin. Som liksom Spiral Stabilisering söker orsaken till symtomen, och åtgärdar dem.

Välkommen!

Bodil Sundbärg
Certifierad terapeut i Spiral Stabilisering
PI-certifierad Funktionsmedicinsk Terapeut
PI-certifierad Kost- och hälsocoach
Certifierad på avancerad nivå i Metakommunikation

Material referenser

“Moderna skor – plågade fötter” av Helle Gotved, Anarchos förlag.