Om mig

Varför jag började med Spiral Stabilisering.

Jag heter Bodil Sundbärg, och drev fram till oktober 2017 en sportbutik i Höör med bl a cyklar, skidor, tränings- och fritidskläder, friluftsartiklar och en hel massa annat inom sport och fritid. Jag har ett särskilt engagemang för skor och fötter, och nu har jag en webshop och en mindre butik med fokus på barfotaskor, dvs fotformade och minimalistiska skor med tunna sulor.

Under ca 10 års tid drev jag fram till början av 2000-talet också en träningsanläggning med gruppträning och gym, där jag instruerade i aerobics, styrketräning, Body Pump och spinning. I hela mitt vuxna liv har träning i olika former varit prioriterat.

Mitt intresse för hur kroppen fungerar är stort. Kunskapen som jag fått i de olika instruktörsutbildningarna och genom att instruera och möta människor har gjort mig ännu mer intresserad. Min möjlighet att dela med mig av den kunskapen nuförtiden är bla att göra det till kunder i butiken.

Jag har förmånen att ha ett jobb där jag går och står mycket och slipper sitta. Jag har också förmånen att kunna cykla till och från jobbet, ingen lång sträcka men tillräckligt för att få upp pulsen, fatta vad det är för väder och få en nypa luft och dagsljus. Min träning har under flera år bestått av att springa 6 km i skogen två gånger i veckan, göra ett Body Pump-pass i veckan, ett ”plankanpass” i veckan och ett yogapass i veckan.

Sommaren 2015 fick jag svår ishiassmärta i ena höften och benet. Efter att ha konsulterat lite olika kiropraktorer, läkare och sjukgymnaster stod det klart att smärtan kunde härledas till ett diskbråck. Diskbråck tar tid att läka och är inget för en otålig själ som jag. Jag tyckte dessutom att det var konstigt att just jag av alla människor skulle drabbas av diskbråck, jag som verkligen hade försökt sköta min kropp enligt konstens alla regler med varierande träning i lagom dos i hela mitt vuxna liv. Jag var också klar över att jag aldrig någonsin mer vill uppleva smärtan av ett diskbråck.

När jag efter några veckor hade fått så pass mycket bukt med smärtan att jag kunde sova större delen av nätterna, flyttades mitt fokus till att undersöka hur jag så snabbt som möjligt skulle kunna återuppta min träning. Jag förstod då att det inte alls var självklart att jag någonsin skulle kunna träna igen. Efter att ha läst och förkastat allt jag fann på internet om träning i samband med diskbråck, hittade jag till slut en hemsida vars innehåll fick mig att tänka att det – lite förenklat – var min träning som hade bidragit till att jag hade drabbats av diskbråck.

Här fanns information om en träningsmetod – Spiral Stabilisering – som inte bara underlättar för diskbråcket att läka, den förebygger också att fler diskbråck ska uppstå. Inte nog med det, träningen har varit helt avgörande för läkningen av min axel som jag skadade vid en vurpa på cykeln. Metoden är dessutom ett ett fantastiskt verktyg för att skapa en bättre löpteknik.

Under de åren jag drev sportbutiken, mötte jag många människor som hade ont i ryggen, i fötterna, i knäna och i höfterna och som av den anledningen kom för att köpa skor och sulor och inlägg. Nya skor och sulor och inlägg kan visserligen dämpa symptomen från en massa olika krämpor som ryggont, hälsporre, hallux valgus, höftledsartros osv, men nu kan jag istället erbjuda folk att få lära sig att verkligen göra någonting åt orsaken till allt detta.

Välkommen att läsa mer på min hemsida om Spiral Stabilisering.

Bodil Sundbärg, certifierad terapeut i Spiral Stabilisering

Välkommen!

Bodil Sundbärg

Material referenser

“Moderna skor – plågade fötter” av Helle Gotved, Anarchos förlag.
”Viking Rehab” – Utbildning av instruktörer och terapeuter i Spiral Stabilisering  Vikingrehab.se

Optista – Bodil Sundbärg
Friluftsvägen 14, Frosta Center, 243 30 HÖÖR
Telefon: 070-34 38 704 – info@optista.se