Friskvård, sport, träning och vardagsmotion

Spiral Stabilisering för en fungerande rörelseapparat

Gymträning, cykling, simning, golf, hockey, innebandy, skidåkning, ridning och tennis är alla exempel på aktiviteter som ökar pressen på din rygg och dina leder. De försämrar din rörlighet även om du stretchar aldrig så mycket. Träning i Spiral Stabilisering ger dig en bättre fungerande rörelseapparat.

Fysisk aktivitet ger en lång rad gynnsamma effekter på hjärta, kärl, lungor, muskler och andra vävnader i kroppen. Den kan göra oss rörliga, uthålliga, starka, glada, smarta och de flesta får en känsla av välmående.

Träning

Varje fysisk aktivitet har sina specifika positiva effekter på oss människor. Men, när det kommer till effekterna på vår rörelseapparat finns det anledning att ta del av innehållet i Spiral Stabilisering.

Vår livsstil idag gör att vi överbelastar våra vertikala muskelkedjor. Det utsätter våra leder för ökat tryck och slitage. Efter en dag på ett stillasittande eller fysiskt krävande arbete behöver vi avlasta de komprimerande musklerna. Att då utföra aktiviteter som ytterligare engagerar de muskler som skapar trycket är ingen bra idé. Det kan direkt eller indirekt leda till att vi faktiskt får ont i t.ex. ryggen eller förvärrar det problem som ger ryggont.

Exempel på sådana träningsformerär: spinning, cykling, simning, olika former av styrketräning, skidåkning, hockey, innebandy, golf och många andra.

Dessa aktiviteter behöver inte nödvändigtvis göra ont medan man utövar dem. Stressen och kompressionen de åstadkommer på kotor och diskar visar sig över tid. Diskbråck och problem från höfter och knän kan uppstå senare, men har sin grund i för hög aktivitet i vertikala muskelkedjor.

Att skotta snö, hugga ved, sköta trädgården eller cykla till jobbet är också aktiviteter som ökar kompressionen.

Så, när du väljer aktivitet för att förbättra din kropps förmåga att fungera optimalt, tänk då också på hur rörelseapparaten påverkas på sikt.

Spiral Stabilisering som kompensation

Det kan vara så att du har andra skäl som väger tyngre för att utföra ovanstående belastande aktiviteter. Skälet kan vara att du är i ett socialt sammanhang som du inte vill vara utan, att du tycker att din valda aktivitet är rolig och skön att utföra, att cykling till jobbet trots allt är bättre än bilkörning eller något annat.

Om du inte redan har symptom från t ex ryggen kan du i den andra vågskålen lägga träning i spiral stabilisering. Då har du förutsättningar att minska risken för framtida problem från rörelseapparaten, även om du fortsätter med din komprimerande aktivitet. Skulle du senare drabbas av t ex ryggproblem har du ett effektivt verktyg till hands att omgående påbörja din egen rehabilitering.

Om du redan har symptom från ryggen rekommenderar jag dig att avstå från ovan nämnda komprimerande aktiviteter och istället ägna dig åt t ex promenader eller evt löpning med spiral stabilisering.

Spiral Stabilisering som prestationshöjare

Du som spelar handboll, hockey, innebandy, fotboll, tennis, tävlingsdansar, rider, friidrottar, springer osv har stor nytta av att träna spiral stabilisering. Oavsett vilken idrott du ägnar dig åt. Träningen gör att du får bättre återhämtning, ökad prestation och minskad skaderisk.

Genom att återskapa funktionen i dina spirala muskelkedjor får du bättre rörlighet, bättre styrka, bättre balans och optimal koordination i dina rörelser. Reciprok inhibering (automatisk hämning) utnyttjas i spiral stabilisering vilket skapar förutsättningar för optimal stretch.